OFI: új, kísérleti közismereti tankönyvből tanulnak a szakiskolások

2013.08.22 15:11

A kiadványt szeptember 2-ig 25 ezer diák kapja meg ingyenesen - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) csütörtökön az MTI-vel, miután bemutatták a tankönyvet Budapesten.

    Az OFI közleménye szerint ezzel akár ötezer forintot is megspórolnak a diákok szülei.
    Mint írták, a megújított Nemzeti alaptanterv mellett az OFI másik kiemelkedő feladata volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából kidolgozza, majd véglegesítse a szakiskolai közismereti programot. Ennek keretében készült most el az a kísérleti közismereti tankönyv, amelyet minden 9. évfolyamos szakiskolai diák megkap. A tankönyvet felmenő rendszerben vezetik be.
    A szakiskolai közismereti program kidolgozása 2011-ben kezdődött. A program nem hagyományos tantárgyi szerkezetben készült, hanem olyan komplex tantárgyakat tartalmaz, amelyekben a hagyományos tantárgyi tartalmak integráltan jelennek meg. Ennek mentén kezdődött el az új kísérleti tankönyv koncepciójának kidolgozása is.
    A kommunikációról és magyar nyelvről, a matematikáról, a történelemről és társadalomismeretről, az osztályközösség-építésről, valamint természetismeretről tanulhatnak ebből az egy tankönyvből a diákok.
    A közlemény szerint Kaposi József, az OFI főigazgatója könyvbemutatón kiemelte: a tankönyv a szakiskolai tanulók számára érthető nyelvezeten, képekkel, feladatokkal és illusztrációkkal szemléltetve készült, hogy minél könnyebben, gyorsabban elsajátíthassák az általános műveltséghez, a hétköznapi élethez szükséges ismereteket.
    Mayer József, az OFI tudományos munkatársa hozzátette, hogy a szakiskolai közismereti program kidolgozásakor több felmérést is készítettek, több mint ezer pedagógust kérdeztek meg tapasztalataikról, és ennek alapján kezdték el a tankönyv összeállítását. A lektorálást az OFI-tól független szakemberek végezték.

Forrás: MTI

Vissza